
Bag om bogen -
"Barrison-feberen"
I dette foredrag stiller historiker dr. phil. Hans Henrik Appel skarpt på nogle af de centrale spørgsmål i sin nye bog ”Barrison-feberen”. En bog, der ved udgivelsen i marts fik flotte anmeldelser i dagbladene, bl.a. 6 stjerner i Berlingske Tidende. ”Bogen emmer af omfattende kildestudier og fortællelyst og er rigt illustreret. Fra første til sidste side er den en fornøjelse” skrev Information.
​
Bogen fortæller historien om fem danske søstre, der i 1880’erne udvandrer med deres forældre til Amerika fra fattige kår i København. I New Yorks slum bliver søstrene opdaget af den tidligere anarkist, danskeren William Fleron, der tilbyder at blive deres impresario. Efter flere forsøg på at få et gennembrud, bliver The Five Barrison Sisters hyret til at optræde under Verdensudstillingen i Chicago i 1893. Ved årets udgang tager de tilbage til Europa – og her brager de igennem som et hidtil uset popfænomen i storbyer som Paris, Berlin, Wien, Budapest, Bruxelles og flere andre byer. Kun i London møder man det nye popfænomen med stiv britisk overlæbe – og i København forbyder man dem at komme inden for.
Det vrimler med postkort, plakater, figurer og anden merchandise med Barrison-søstrene, ligesom den ene kopigruppe efter den anden dukker op. Aviser og ugeblade i storbyerne bringer sladderhistorier om dem. Unge kvinder klæder sig som Barrisons eller begynder at cykle rundt i det offentlige rum ligesom søstrene. I art noveau-kunstens forsøg på at kombinere det naturlige, det kvindelige og det drømmende bliver Barrison-søstrene ofte brugt som modeller eller inspirationskilde.
Foredraget vil efter en kort opridsning af historien fokusere på spørgsmålene:
-
Hvorfor fik de sådan en enorm gennemslagskraft?
-
Var søstrenes udfordrende optræden et bevidst opgør med tidens kvinderolle – eller var det bare en god forretningsfidus?
-
Hvor meget rykkede 1890’ernes nye strømninger ved holdningerne til køn og krop?
"Barrison-feberen" giver et øjebliksbillede af de brydninger, der udspillede sig i 1890’erne – da den moderne storbykultur tog form. Byerne vokser eksplosivt. Forbrugerisme gør sit indtog og underholdningsindustrien vokser frem. En strøm af nye medier fra en flod af daglige aviser og ugeblade, over farvestrålende plakater og forførende fotografier til snart levende billeder og lydoptagelser. Værdikampe om køn, krop og moral raser – og navnlig i Paris bliver kulturen erotiseret. Det er en omvæltningstid, hvor gamle værdier og etablerede sandheder krakelerer. Ligesom under ungdomsoprøret i 1960’erne. Og ligesom klimakamp og coronakrise måske er ved at ryste vores moderne værdier og omgangsformer.
​
Foredraget tilpasses jeres arrangement i forhold til længde, pauser og ønsker om særlige vinkler. I udgangspunktet falder det i to dele af hver en time. I den første fortæller Hans Henrik Appel med brug af et levende billedmateriale om, hvordan Barrison-søstrene slog igennem som popfænomen i 1890’erne fascinerende og farverige brydningstid, efterfulgt af en kort pause. Anden del vil enten med udgangspunkt i spørgsmål fra publikum eller ønske om uddybning af særlige emner (f.eks. 1800-tallets syn på køn, krop, generation eller forskellen på udviklingen af i forskellige lande og kulturer) bevæge sig frit som en dialog mellem forfatter og publikum.