top of page

Hvad blev der af Olga i Budapest?

Opdateret: 13. feb. 2020

Olga optræder for sidste gang i oktober 1898. I 1899 føder hun sønnen Josef og året efter datteren Gertrud. I en erklæring fra 1907 bliver hendes og manden, Maximilian Nikolas Decsenyis, forældreskab slået fast. Det tyder på, at de ikke var gift på tidspunktet for fødslerne.


Derefter er det svært at finde oplysninger om hende. I amerikanske aviser cirkulerer der i november 1908 en historie om, at en af Barrison-søstrene er blevet dræbt ved et trafikuheld i Østrig. Sophie var allerede død på dette tidspunkt, mens Lona, Inger og Gertrud alle optræder offentligt senere. Formentlig derfor bliver det ofte antaget, at det var Olga, der blev dræbt i 1908.


Men de østrigske aviser beskriver godt nok dødsulykken - men forbinder den ikke på nogen måde til Barrison-søstrene.


Derimod nævner Gertrud over de næste 23 år flere gange Olga som bosiddende i Budapest i forbindelse med interviews om hendes søstre. Efter 1919 supplerer hun med at fortælle, at både Olgas mand og søn deltog i 1. verdenskrig. Det kunne tyde på, at hun stadig havde kontakt med Olga.


Sidste gang Gertrud omtaler Olga som levende er i en artikel i 1931. Hvornår mon hun er død?


Da Lona i februar 1939 laver testamente, begunstiger hun tre personer: Gertrud, Flerons søster og Flerons kusine. En nærliggende forklaring på, at Olga ikke bliver betænkt, er at hun er død. Det kan dog også forklares med, at Olga og Lona i forbindelse med truppens opløsning havde et voldsomt sammenstød, der fik Olga til at føre sag mod sin søster. Og noget tyder på, at hun derefter holdt sig på afstand af hende. Det kan ikke udelukkes, at det er Lona, der har fravalgt Olga i testamentet.


Så hvad blev der af Olga? Det må være muligt at finde svar i ungarske arkiver. Eller har Olga også sat sig spor andetsteds?
51 visninger1 kommentar
bottom of page