top of page

Holsteinsgade 9, stuen

September 1895 til november 1896 (?)

Det første familiemedlem, der vender hjem til København, er søstrenes mor, den 44-årige Erika. Ifølge politiets registerblade flytter hun fra Tyskland til København d. 12. september 1895. Nærmere bestemt til Holsteinsgade 9 stuen som logerende hos familien Jacobsen.

I løbet af sommeren 1895 er storesøsteren Lona – som oprindeligt hed Abelone – gået solo, mens hendes plads i truppen er blevet overtaget af en englænder, Ethel Harbord. Er det tegn på begyndende opløsning af truppen, der får Erika til at flytte hjem til København?

Der kan være en anden forklaring. Et halvt år tidligere er Erika i København sammen med den mellemste søster Sophie (der har været stukket af med en greve) samt den kun 4 år gamle lillebror Saunders. Under opholdet bliver Saunders indlagt på kommunehospitalets epidemiafdeling med difteri – og dør d. 1. marts. I forbindelse med indlæggelsen noteres hans bopæl som Ryesgade 59. Har Erika mon boet hos venner på adressen?

Saunders bliver begravet på Garnisons Kirkegård. Måske har det medvirket til Erikas beslutning om at flytte til Østerbro – og stoppe rejselivet med døtrene.

På Kbhbilleder.dk kan man se et fotografi, der stammer fra Mariboes Samling, Københavns Museum. Det er taget fra gaden ud for nummer 9, hvor Erika boede i 1895 og viser huset overfor, Holsteinsgade 8. Billedet er taget umiddelbart efter mordet på blikkenslageren, natten mellem d. 6. og 7. december 1912.

https://kbhbilleder.dk/kbh-museum/84201

bottom of page