top of page
kbh-museum-67023-mellem.jpg

Frederiksborggade 14

Juli 1881 til november 1883

Den 15. juli 1881 flytter familien Bareisen fra lejligheden i Tordenskjoldsgade, hvor de i 3½ år har boet med Senius’ svende og lærlinge. De flytter til Frederiksborggade 14 – nærmere bestemt til 3. sal i sidebaghuset. Der er ikke registreret nogen svende eller lærlinge i lejligheden – til gengæld er den ældste af de fem søstre, Abelone, nu blevet gammel nok til at blive registreret.

I kirkebøgerne kan man se, at den yngste søster – Gertrud – bliver døbt knap 1½ år gammel dagen efter flytningen. Måske fordi der nu er råd til at markere det? Flytningen hænger formentlig sammen med økonomiske problemer. Men måske er tidspunktet også påvirket af, at Erika atter er gravid. Og knap to måneder efter flytningen – 11. september 1881 - føder hun parrets første søn, Johannes.

Modgangen er imidlertid ikke slut. Johannes bliver syg og d. 29. juni kommer pastor Schepelern op i lejligheden og sørger for, at han når at blive hjemmedøbt. Han dør d. 1. juli 1882.

Og forretningen bliver ved med at gå dårligt. Den 10. august 1883 bortsælges udstyret fra Senius’ drejerværksted på offentlig auktion fra Overretssagfører William Jørgensens kontor i Nørre Farimagsgade 15. Omkring dette tidspunkt drager Senius alene til Amerika for at søge lykken der. I efteråret 1883 flytter Erika med sine fem døtre.

Måske kommer der noget positivt ud af opholdet i Frederiksborggade. I sidehuset bor den 33-årige norsk fødte danserlærerinde Alvilda Mathilde Back. Det er hende, som Herman Bang (der i disse år bor i Frederiksborggade 28) beskriver i sin novelle ”Irene Holm”. Bang beskriver hende som opslugt af drømmen om en dansekarriere, hun skulle have haft. Måske har hun givet sin drøm videre til de små piger? Eller også har de ligesom Herman Bang smugkigget på hendes danseøvelser?

Kbhbilleder.dks foto stammer fra Frederik Riises samling på Københavns Museums. Det er taget et par år efter, at søstrene flyttede fra Frederiksborggade – mellem 1884- og 1886. Hjørneejendommen til venstre med Ebbesens barberstue er Frederiksborggade 16.

bottom of page