top of page
Frb. alle.JPG

Frederiksberg Allé 39

Fra ca. 1904 til 1908

Efter at Lona (Abelone) Barrison i foråret 1901 har fået lov til at optræde i København, bliver hendes optræden i sensommeren/efteråret forbudt. Selv et forsøg på at optræde ved en sportsfest på forlystelsesstedet Skt. Thomas på Frederiksberg bliver forpurret, efter at Københavns politidirektør har rettet henvendelse til sin kollega på Frederiksberg.

Det kommer derfor som noget af en overraskelse, da Lona Barrison i august 1902 køber to ejendomme på Frederiksberg. Den ene er ejendommen Frederiksberg Allé 39. Det er Lonas navn, der står på skødet - i overensstemmelse med at hendes mand (og impresario) Vilhelm Fleron i 1896 har udstedt en erklæring om, at det er hende, der tjener pengene, mens han kun får lommepenge af hende. 

Men det er nu Fleron, der allerede d. 23. august 1902 indsender en ansøgning om installation af vandklosetter på hver etage i den 10 år gamle ejendom. En avisnotits bemærker, at Lona agter at slå sig ned her, når ejendommen er istandsat. 

Det er tilsynelandede først i 1904, at Lona og Fleron indtager lejligheden på 1. sal i ejendommen. Lona turnerer stadig, men i sommeren 1904 opholder hun sig på Frederiksberg, og hun gør endnu et - forgæves - forsøg på at få tilladelse til at optræde i København.

Da det omsider lykkes hende at få lov til at optræde i National Scala fra 1. januar 1907, besøger Politikens journalist hende i lejligheden på Frederiksberg Allé. Han bemærker, at alle gardinerne i lejligheden er nedrullede, ”thi fruen holder meget af et par timer hver dag at spadsere rundt i stuerne uden det mindste på”.

Efter at have optrådt i Scala i januar-februar 1907 rejser Lona til Paris. Det er usikkert, om hun når at vende tilbage til Frederiksberg Allé. I 1908 flytter parret ind i hendes anden ejendom på Frederiksberg.

Billedet stammer fra Københavns Museums F-samling og er taget i januar 1914 og viser Frederiksberg Allé 41 - men man kan lige ane Lonas ejendom til venstre i billedet. Idag er ejendommen nabo til den nye metrostation.

bottom of page