
Familiegravstedet på Garnisons kirkegård
Cykeltur på sporet af Barrisons København
De fem søstre Barrison, der er født og vokset op i 1870’ernes og 1880’ernes København, bliver i midten af 1890’erne et internationalt popfænomen og udløser en ”Barrison-feber”, der på mange måder foregriber den ”Beatlemania”, der opstår i 1960’erne.
De fem unge, smukke søstre bliver indbegrebet af ”fin-de-siècle”. Afslutningen på århundredet og den gamle tid med alle dens snærende bånd og begrænsninger – og begyndelsen på en ny tid med uanede muligheder for fri udfoldelse. Det gælder først og fremmest i forhold til moral og kvindens plads i samfundet; i forhold til forbrug, nydelse og underholdning; men det gælder også helt fysisk i forhold til storbyernes sociale rum.
Efter at forsvarsvoldene rundt om København bliver sløjfet i 1860’erne, vokser byen nærmest uhæmmet. I indbyggertal fra ca. 135.000 i 1850 til ca.470.000 i 1900. I areal vokser byen først ud over voldene til de nye brokvarterer og begynder så at omslutte bysamfund som Frederiksberg. Også den gamle bykerne forandres, i takt med at beboerne bliver fortrængt af kontorer, forretninger, stormagasiner, underholdningsetablissementer, interesseorganisationer og den moderne storbys enorme forvaltning. Det hele bundet sammen af en stadigt mere heftig trafik – fra cykler over sporvogne og tog til de første automobiler.
I 1896 skriver den amerikanske kvindesagsforkæmper Susan B. Anthony: ” … jeg tror, at cyklen har gjort mere for kvindefrigørelse end noget andet i verden. Jeg glæder mig, hver gang jeg ser en kvinde på cykel. Den giver hende en følelse af selvstændighed og uafhængighed fra det øjeblik, hun sætter sig i sadlen; og af sted farer hun, billedet på uhæmmet kvindelighed”.
Denne frihedsfølelse kan du genopleve ved at tage med Hans Henrik Appel, forfatter til bogen om ”Barrison-feberen” på en guidet cykeltur gennem Barrison-søstrenes København.
Turen starter på Rådhuspladsen og går over Københavns forlystelsescentrum på Vesterbro til Frederiksberg, hvor Lona Barrison investerede i ejendomme og boede i begyndelsen af 1900-tallet - ligesom søstrenes mor endte sine dage her.
Derfra cykler vi over Nørrebro, hvor Lona endte sine dage til Østerbro, hvor lillesøsteren Gertrud slog sig ned - og til familiegravstedet på Garnisons Kirkegård.
Turen er for max. 10 deltagere. Vi kører i samlet flok fra sted til sted, stiller cyklerne, hvorefter vi kan koncentrere os om bygningerne og fortællingen. I udgangspunktet varer turen to timer med indlagt kaffe- og kagepause og evt. afsluttende cafétur med mulighed for spørgsmål m.v.