top of page

Sisters Barrison var nogle af de første, der for alvor forstod at bruge billedmediet til at blive kendte. 

Deres impresario William Fleron sørgede for, at der blev spredt billeder i butiksvinduer og udhængsskabet i byerne før deres ankomst. Der blev solgt angiveligt solgt millioner af billeder. 

Massefremstillingen af fotografier var så småt begyndt i 1860'erne med visitkort på ca. 6 x 10 centimeter med et påmonteret fotografi. I 1870'erne bliver visitkortet overhalet af såkaldte kabinetkort; kartonplader på ca. 11 x 15 centimeter med et påklæbet fotografi.

 

I slutningen af 1890'erne bliver det teknisk muligt at trykke fotografier på postkort. I de fleste lande er den ene side af kortet dog forbeholdt adresse, så både tekst og billede må slås om den anden side. Først et par år inde i 1900-tallet begynder postkort, som vi kender dem, at vinde frem. 

Fotografier breder sig dog også med reklamer som f.eks. billedkort i cigaretpakker.

I takt med at billeder bliver en stadig større forretning, bliver copyrightspørgsmålet mere påtrængende. Her er amerikanerne tilsyneladende et stykket foran europæerne. 

På denne sides underhistorier vil der blive stillet skarpt på forskellige fotografer og billedbrug med tilknytning til Barrisons.

04_20.jpg
Appel3.jpg
575061_16.jpg

Foto Harvard University Theatre Collection.

Foto: egen samling

Foto: egen samling

bottom of page